FOLLOWERS GOJES

Tuesday, December 28, 2010

Ida SayaNg ayAH

Yang hidup pasti  mati.Itu pasti.Tiada ayah selain ayah.Itu pasti.Walau banyak lelaki macam ayah,ayah tetap ayah.Itu pasti.Entry ditulis dengan linangan air mata khas untuk ayah.Ida taip dalam bilik time mama xdak dalam umah.Ida xmaw nangis depan mama.Mama hilang ayah.Tempat mama bergantung,20 tahun.Mama sayang ayah.Itu pasti.Ari pertama berlalu tanpa ayah,sangat sengsara.Ayah pergi dengan cepat,kami xsempat mintak ampun kat ayah.Ayah rebah depan ida.Ida sedih.Ida xleyh wat apa-apa pon.Ida xleyh nak angkat ayah.Ida nangis.Ida panggil syun.Syun nangis.

Ayah.Ayah bekas guru besar dekat Sekolah Kebangsaan Malau.Ayah memang garang,panas baran tapi ayah memang berdisiplin.Cara didikan ayah untuk students ayah gunakan dekat ida,syun ngan kak nih.Tengok kami skang.Walaupun ida xhabis agi belajaq and xtaw lagi masa depan ida mcm mana tapi ida xpernah wat ayah malu.Syun,syun jadi budak yang boleh diharap ayah.Kak nih,kak nih kat Jepun.Study.

Masa kecik2,mama cerita ayah da start sayang kami even kami xlahir lagi.Ayah sayang kak nih macam anak ayah sendirik.Masa ida kecik-kecik ida selalu buat masalah.Mama rotan ida,ida lari pi kat ayah.Ayah dalam bilik time tu,ayah soh ida sembunyi dekat ayah.Dulu mama pernah tampar ida sebab ida lawan cakap mama,ayah marah mama sampai mama nangis.

Masa ida sekolah time darjah dua,ida sekolah petang.Ida xsuka.Ida lari.Ida peluk ayah.Ida xmo masuk sekolah.Ayah xpujuk.Ayah trus bawak balik umah.Esok ayah try lagi.Lama-lama ida da biasa.

Ida.masa kecik-kecik suka nyusahkan ayah.Ida xsuka makan yang kerak hitam roti canai.Tiap2 pagi ayah tolong koyak kerak tue sebab nak bagi ida makan.Ayah xsuka ida tak tepat masa.Sebab tu ida xpenah biaq ayah tunggu ida.Ayah jenis on time.Ida tahu.Ayah pernah marah ida sebab ida men api kat blakang umah.Ayah marah tapi ayah xpukul.

Ayah yang ajaq kami sembahyang.Ayah yang didik kami jangan tinggal puasa.Kalau puasa xsemayang xdak guna.My first period you was there.Ayah siap cakap ida boleyh kawen da. :)
Ayah selalu rindu ida kalau ida balik asrama.ida taw.Tapi ayah saja tak maw cakap.Sebab ayah akan tetiba mai dengan mama bawak makanan kat ida.ida taw ayah rindu ida,ida pon.

Time ida spm.ayah korbankan masa ayah baca Yasin untuk ida.Kalau ida nak apa-apa ayah paksa jugak suh mama beli.Ida xleyh tulis lagi dah ayah.Ida sebak. Kami semua rindu ayah.Itu pasti.

Skang ayah da xdak.Ida xdak wali.Ida xdk sorang lagi ahli keluarga kalau ida grade.Bakal anak-anak ida xdak tokwan.Ayah xsempat tgok ida kawen pon.

Al-fatihah untuk ayah.Semoga ayah bersama dengan orang yang beriman.Ida sayang ayah jugak.

Anakmu,
SYAHIDATON AKMAL :’(






3 comments:

luvly mya said...

i`m sorry for ur lost, be strong aton. and always doakan ayah okay. die perlukan doa dari anak-anak die yang solehah :)

ayun said...

my condolences for your loss. semoga ayah aton ditmptkan dlm kalangan orng2 beriman. be strong girl. :)

khalida said...

sorry 4 ur loss.aton kuat kn! *sy nangis bce ni*huhu. Al-fatihah